(Maanantaina käytiin hakutreeneissä, raportti myöhemmin. Tiistain agi-treenit siirtyi viikolla.)

Dumle on ehkä n. 9-10-kuisesta asti merkkaillut sisälle. Syksyllä ostettiin kasvattajalta urosten pissasuoja (kavereiden kesken vaippa), jota on Dumlella pidetty lähinnä työpäivien ja muiden pitkien yksinolojen ajan. Ajatuksena on tietenkin ollut saada pissailu loppumaan kokonaan, vaippa ei missään tapauksessa ole pysyvä vaihtoehto.

Vaippaansa Dumle ei ole juurikaan pissannut eli on vaipan kanssa pystynyt olemaan työpäivätkin pissimättä. Välillä on kokeiltu jättää vaippa pois, välillä on jokunen päivä mennyt ilman sisälle pissimistä, mutta sitten se taas yllättää. Kertaakaan ei olla saatu rysän päältä kiinni, pissii siis ainoastaan yksin ollessa tai meidän ollessa toisella puolella taloa.

Vuodenvaihteen tienoilla jossain lähistöllä oli ihana juoksunarttu, jonka takia Dumle kävi kierroksilla, karkaili ja pissaili enemmän. Sen jälkeen se tuntui rauhoittuvan ja ehdin jo ajatella, että nytkö se sisälle pissailukin saadaan loppumaan.

Ehei. Viimeisen viikon aikana pissailu on tuntunut lisääntyneen ja parina päivänä vaippa on ollut litimärkä töistä tullessa.

Tänään käytiin eläinlääkärissä, ajatuksena selvittää, aiheuttaako pissailun tulehdus tms, vai voidaanko siirtyä järeämpiin keinoihin sisäpissailun lopettamiseksi. Virtsanäytettä ei tietenkään saatu otettua pikaisista merkkausliruista, joten se koitetaan saada huomenna toimitettua lääkäriin. Eläinlääkärin kommentteja: Dumlen yleistutkimus normaali. Eturauhanen hiukan suurentunut, mutta ei arista. ... Dumlelle annettiin Tardak-antitestosteronipistos hormonaalisten syiden poissulkemiseksi. Kastraatio suositeltava operaatio.

Lääkärireissun jälkeen laitoin nuo samat tiedot kasvattajalle, joka soitti samantien ja oli hiukan hiilenä lääkärin toiminnasta. Kastraatio on kuulemma viimeinen vaihtoehto (ja olen kyllä samaa mieltä tästä), koska se voi vaikuttaa luonteeseen (enkä halua taas yhtä pullamössösohvakoiraa), sitä ei voi perua ja Dumlea olisi kuitenkin toiveissa käyttää jalostukseen, mikäli siitä sattuu tulemaan fiksu ja komea. Pistoksesta ei eläinlääkäri tietenkään "huomannut" sanoa, että moinen hormonipiikki tekee koirasta ainakin sen vaikutuksen ajaksi steriilin, mahdollisesti pysyvästi! Ihan käsittämätöntä, että eläinlääkärillä ei käy mielessäkään puhua moisesta "pienestä sivuvaikutuksesta" ja kysyä mahdollisista jalostusaikeista!

Jo pikainen Tardak-nimellä googlettaminen kertoo seuraavaa: Siitokseen tarkoitetuilla uroskoirilla valmistetta on syytä käyttää ainoastaan hyöty-haitta-arvion perusteella, sillä tutkimustietoa hedelmällisyyden palauttamisesta ei ole riittävästi.

Miten voi jättää noin olennaisen tiedon kertomatta?? Aion todellakin ottaa tämän puheeksi huomenna virtsanäytettä viedessä.