Meillä barffataan. Ja meillä kerrotaan auliisti muille barffauskokemuksista ja jaetaan karttuneita kokemuksia ja tietoja niin paljon kuin kehdataan, joten kysyä saa!

Dumle söi kasvattajan luona Orijen-kuivamuonan lisäksi jonkun verran raakaa sika-nauta-jauhelihaa, viiliä ym. Meillä on aikuiset koirat barffanneet vuodesta 2005 lähtien ja pentu haluttiin laittaa barffille heti alusta asti.

Kasvattajalta saatiin mukaan kilo Orijen-kuivamuonaa, joka oli tarkoitus syöttää muiden ruokien mukana Dumlelle, mutta jo parin ekan päivän aikana nappulat lensivät lattialle ja ainoastaan raakaruoka hävisi pikkukoiran massuun. Orijen syötettiin loppuun makupaloina.

Dumle on siis heti meille tultuaan siirtynyt täysin raakaruokintaan. Ensin vähän kuulosteltiin, että reagoiko mahallaan tähän muutokseen, eli pitäisikö totuttaa varovasti eri eläinten lihoihin ja eri kasviksiin. Kasvattajan luona viimeisinä päivinä kaikkien pentujen massut olivat menneet hiukan sekaisin, mutta tilanne korjaantui meillä heti alkuunsa eikä Dumle näyttänyt pienintäkään merkkiä siitä, etteikö tämä ruokavalio sille sopisi. Se on siis saanut alusta asti kaikkia lihoja ja kasviksia monipuolisesti.

Lihaiset luut

Lihaisina luina Dumle saa enimmäkseen broilerin siipiä, mutta silloin tällöin myös esim. possun kylkiluita ja milloin mitäkin ihan vaan vaihtelun vuoksi. Alkuun annettiin siivet jauhettuna ja lähinnä harjoituksen vuoksi kokonaisia siipiä, koska pienen hampaat eivät pystyneet vielä pilkkomaan luita, ja näin ollen olisi niistä saatava kalsium mennyt Elviksen massuun. Noin 11-viikkoisena alkoivat siivet hävitä luita myöten Dumlen kitaan, joten jauhetut siivet voitiin unohtaa. Isoimpien takahampaiden vaihtumisen aikaan luiden syöminen näytti vaikeammalta, joten sen ajan Dumle sai taas jauhettua siipeä.

Kasvismössöt

Meillä tehdään kasvissosetta noin parin viikon satsi kerrallaan. Kurkkua, kesäkurpitsaa, salaatteja, kaaleja, pinaattia, valkosipulia, porkkanaa... Milloin mitäkin - perusaineksina yleensä juurikin kurkku, kesäkurpitsa sekä erilaiset salaatit.

Mössöjen lihaosuuden pakastamme erikseen ja sekoitamme kasvikset ja lihat vasta koirien kupeissa. Peruslihana meillä on yleensä jauhettua kalkkunaa, mutta välillä vaihtelun vuoksi myös esimerkiksi possua, hirveä ja lammasta. Nautaa välttelemme, koska se ilmeisesti aiheuttaa ainakin Elvikselle lieviä allergiaoireita (kutinaa eli raaputtelua). Kerran viikossa lihan tilalla annetaan sisäelinseosta (yleensä possun tai lampaan) ja kaksi kertaa viikossa jauhettua lohta.

Lisät

Ennen pennun tuloa meillä ei lisäilty ruokiin juuri mitään, korkeintaan silloin tällöin Islamer-merilevää ja pellavansiemenöljyä. Nyt pennun tultua mössöihin lisätään aina pieni määrä jotain: merilevää, pellavansiemenöljyä, vehnänalkioöljyä, kalaöljyä, oluthiivaa tai kylmäpuristettua oliiviöljyä. Lisäksi ainakin pennun kasvun ajan annamme hippusen mustaherukkajauhetta sen C-vitamiinipitoisuuden takia päivittäin (eli aina kun muistamme). Antamamme määrät ovat aika pieniä, mutta sen tarkemmin emme ole mittailleet. Pieni loraus sitä ja hippunen tätä...

Ruoka-ajat ja -määrät

Aikuiset koirat on meillä syöneet kaksi kertaa päivässä - aamuisin kasvismössöä ja iltaisin lihaisia luita. Aiemmin niillä pidettiin n. kerran viikossa satunnaisesti yksi paastopäivä, mutta mahat rupesivat pitämään tyhjänä sellaista möykkää, ettei meillä nukkuneet koirat eikä ihmiset, joten nykyään meillä ei enää paastota. Dumle söi jo kasvattajan luona kolme kertaa päivässä ja niin meilläkin pentuna. Annoimme vuoroin mössö- ja vuoroin luuaterian, eli joka toinen päivä se sai kaksi mössö- ja yhden luuaterian ja joka toinen päivä kaksi luuateriaa ja yhden mössöaterian. Aikuiset syövät aamulla ennen töihin lähtöa (vapaapäivinä silloin kun jaksetaan herätä) sekä illalla n. seitsemän maissa, Dumle pentuaikana sen lisäksi kolmen ja neljän välillä, kun tulemme töistä. Noin viiden kuukauden iässä Dumlelle ei enää ruoka maistunut yhtä hyvin kuin aiemmin, joten siitä eteenpäin Dumlekin on syönyt (hyvällä ruokahalulla) enää kaksi kertaa päivässä.

Aikuisten koirien ruokamäärät olen laskenut seuraavalla ohjeella:
Päivittäinen ruoka-annos: 2-3 % koiran painosta.
Päivittäisestä annoksesta 60 % lihaisia luita ja 40 % kasvismössöä.
Mössöstä 60 % kasviksia ja 40 % lihaa/sisäelimiä/kalaa.

Dumlen ruokamäärä on laskettu seuraavasti:
Päivittäinen ruoka-annos: 8-10 % pennun painosta.
Päivittäisestä annoksesta 60-70 % lihaisia luita ja 30-40 % kasvismössöä.
Mössöstä 60 % kasviksia ja 40 % lihaa/sisäelimiä/kalaa.
Tuo pennun ruokamäärä lasketaan siis PENNUN painosta ja määrän tulisi pysyä lähes samana koko koiran elämän ajan niin, että aikuinen koira syö grammamääräisesti saman verran kuin pentu mutta prosentuaalisesti sen 2-3 % painostaan.
Myöskään näitä ruokamääriä meillä ei mitenkään tarkkaan punnita, vaan aluksi on mittailtu suunnilleen oikeat määrät, että tiedetään miltä sen annoksen pitäisi näyttää, ja sen jälkeen seuraillaan vaan lihooko vai laihtuuko koira, vai pysyykö sopusuhtaisena.

Suuntaa-antavat määrät meillä taitavat olla Dumlelle yksi siipi päivässä (yksi siipi painaa n. 100 g) ja olisko suunnilleen ruokalusikallinen lihaa ja pari ruokalusikallista kasviksia. Välillä vähän enemmän ja välillä vähemmän.

Mistä raakaruokaa?

Meidän vakio-ostospaikkamme on Murren Murkina Helsingin Pukinmäessä. Tuleehan sinne meillä matkaa, mutta sieltä olemme löytäneet monipuolisen valikoiman ja kivoina ylläreinä välillä erikoisempiakin lihoja ja luita, kuten hirveä tai vuohta. Joskus haemme pikaista pakastimen täydennystä Mustista ja Mirristä tai Terrieri.netistä, joissa on tarjolla pieniä määriä joitain peruslihoja ja -luita. Molempiin voisi myös tilata esimerkiksi Murren Murkinan tuotteita omasta pyynnöstä, mutta toistaiseksi olen halunnut käydä itse Murressa paikan päällä tarkastamassa valikoiman.

Lisätietoja barffista?

Lisätietoja löytyy netistä paljon. Yllämainituilla Murren Murkinan sivuilla on jonkinlainen tietopaketti ja lisäksi suosittelen koirakopla.comin ruokinta-artikkeleita. Suomenkielinen BARF-foorumi on myös oiva paikka raakaruokinnasta kiinnostuneille - se tosin vaatii rekisteröitymisen. Alkulämmittelyksi suosittelen lukemaan Malin Ekblomin kirjan Koiran luonnollinen ruokinta, joka ei kylläkään ole "puhdasoppinen barf-kirja". Näistä lähteistä löytyy lisäksi paljon linkki- ja kirjavinkkejä niille, jotka haluavat vielä lisää tietoa aiheesta.